Rabu, 12 September 2012

Perjalanan 32 Minggu

Assalamualaikumwarahmatullah kepada semua pembaca..

Terima kasih sudi tersinggah ke blog saya. Lama betoi tak update. Rasa macam buang masa bila ja nak update tapi teringin. Dulu-dulu saya pernah teruja tengok orang yang sebut bizi sangat sampai tak sempat nak update. Now, saya dah rasakan perasaan tu sebab fikir keutamaan mengupdate blog ni jatuh ranking yang agak ke bawah.

Pengalaman mengandung 32 Minggu

              Pada trimester pertama.. Mula-mula tau kata mengandung seronok tak sangga. Memang rasa macam nak teghyak sebab penantian selama 8 bulan. Rasa sangat kasih Allah taala. Kemudian masuk dalam bulan kedua kot.. Loya dan muntah ja hari-hari. Bila bangun tidoq ja terus nak pi sinki. Memang rasa tak tau nak habaq la. Tapi bila ingatkan orang lain lebih teruk lagi, ada yang sampai 7 kali sehari muntah. Saya hanyalah sekali dua cam tu ja dalam sehari. Tu pun tak tahan. Asyik berbaring ja. Pantang ada bau yang kuat sikit. Bau masakan tu tak payah cakapla. Memang kalau orang yang loya akan alah pada bau masakan. Uish.. bila ingat balik rasa cam loya lah pulak.. Erm saya mula buat buku pada minggu ke 8. Semua ok just anemia ja.

             Ok terus ke trimester kedua.. Masa ni dah lega loya dan muntah .Saya rasa macam baru menikmati indahnya mengandung.Makan pun selera dan berat pun bertambah. Hihi. Rasa macam tak percaya ja dah mengandung.  Baru sedaq kata dah mengandung bila baby dalam perut semakin membesar. Lepas tu pulak baby dalam perut dah mula menendang-nendang..hihi.. best. Tapi apa yang saya nampak masa time saya mengandung ni kalau dari sudut kerjaya saya la.. Saya semakin down ja. Mungkin bila dah mengandung jadi malas pikir pasal kerja. Rasa sedih jugak. Pastu jadi garang pulak tu. Huhu..

          Trimester ketiga..sekarang ni lah. Rasa macam adalah berat sikit bila nak jalan tu.. Tidoq pun macam seghyau-seghyau takut baby terpenyek ka apa ka.. Masa ni jugak dah scan 4d dekat Pusat Rawatan Mahsuri. Nampak muka baby yang comel tu. Macam muka Abi dia yang comel tu jugak.. Hehe.. Tapi barang belum beli habis lagi. Sempat lagi kot no. Kemudian nak usahakan bagi hb darah naik. Yang terbaru 9.3. Turun pulak. erm..

         Harapan saya agar saya dapat meningkatkan kualiti kerja saya. Memang rasa down and letih sangat bila kerja time mengandung ni. Tak bestkan. Saya ada apply tukar sekolah sebab nak bagi dekat dengan baby nanti. Usaha saja Allah yang menentukan. Mudah-mudahan saya lebih bagus bila dok sekolah baru. Manala nak tau kan. Ok setakat ini dulu. Akan diusahakan lagi untuk entri akan datang.

2 ulasan:

sarah berkata...

kedai tu kat tepi jalan nak masuk lebuhraya BKE kat kulim..asal sini ka??

Ummu Mujahid berkata...

Saya orang jitra. Jauh pulak kulim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails